Program Kråkeslott-helg 8-9 juli

Utstillinger åpent lørdag 17.00 til 23.00 / søndag 12.00 - 19.00

Kafe / pub åpner lørdag 16.00

17.00 Åpning utstilling: 10 år og kunstner - Ronja Gjerdrum Hagensen
Ronja fra Finnfjordbotn er et uomtvistelig kreativt talent. Vi får se masker, skulturer og tegninger.

17.30 Tjærebrenning med fransk vri

Når den franske båtebyggeren Thibaut Antoine smører tjære på båten sin har han produsert den sjøl. Men en raffinert, fransk? metode. Han viser hvordan. Kom og se! Han er i gang på holmen under Kråkeslottet-helga.

18.00 Åpning utstillinga / filmen: Han Ulf: Skeiv

NB: Filmen vises hver time ...  varer 20 minutter 

  • Historia om han Ulf - som kom til Skaland med en lidenskap for ballett og ei homofil legning på 1930-tallet
  • Et samarbeid mellom Midt-Troms Museum og Foreninga ArtiJuli
  • På åpninga får vi høre et par av Axel Grans skeive låter ved De Ubrukelige. Gran bodde i Skognes-kollektivet på Senja på 1970 tallet.  

19:30 Konsert: De Ubrukelige

Tickets for consert: Order at geoblich@online.no      150 kr

Pay at the door.


KAFE: Kvalgryte. Linsesuppe med hjembakte brød. Kaker. Kokekaffe. 

Pressemelding: Midt-Troms Museum, 26.06.2023


Filmen og utstillnga: Han Ulf: Skeiv

Et samarbeid mellom Midt-Troms Museum og Foreninga ArtiJuli

Premiere på Kråkeslottet 8. juli

 

Skeiv før i tida / Skeiv på Senja

 

Et museum løfter fram fortida; - skaper forståelse for hvordan det var, slik at man kan se forandringene og speile vår egen tid.  

Når det gjelder situasjonen for homofile har mye skjedd. Til det bedre. I dag feirer vi Pride. Det er mulig for homofile å være åpne sjøl om det kan ha kostnader. Men i bygdesamfunn - helt fram mot 1970 tallet - var eneste mulighet å gå i dekning; - å skjule sin seksuelle legning. Ble det kjent at du var homofil, ble du stigmatisert.

Hvordan dette har vært opplevd — for dem det gjaldt - har det vært taushet omkring. I forbindelse med fjorårets Skeivt år var en av målsettingene å gi stemme til disse erfaringene. Det er dette som er bakgrunnen for initiativet fra Midt-Troms Museum til prosjektet Han Ulf: Skeiv. Men vi kom skeivt ut :-) Derfor går prosjektet av stabelen først i år.

Ulf Willgohs Knudsen flyttet som ung fra Tromsø til gruvesamfunnet Skaland på 1930-tallet. Han var tidlig bevisst at han var homofil. Han måtte skjule sin legning. Først på 1970-tallet - som resultat av større aksept i samfunnet - var det mulig «å komme ut av skapet». Bygda hadde hele tiden visst. «Det suste en vind i Bergsfjorden. Han Ulf er homofil … «.

«Han Ulf» gikk bort i 1996. Det finnes et rikt arkivmateriale etter han. Avisintervjuer, men også radio og TV. Noe av dette adresserer spesifikt hans situasjon som «homofil i dekning». Han Ulf var en mann som alle i Bergsfjorden kjente og som var kjent langt utover Bergsfjorden, som stedlig leder på grafittverket, som primus motor i en avansert amatørteatervirksomhet, som «konge» på kulturstedet Kråkeslottet. Han var en respektert person. Men en vesentlig del av hans personlighet - den retning hans kjærlighet tok - var ikke respektert og måtte skjules.

Filmen og utstillinga Han Ulf: Skeiv gir et innblikk i hvordan det var å leve i dekning, - hvordan dette hadde innvirkning i hverdagen og påvirket alle aspekt ved tilværelsen.

For Midt-Troms Museum var det naturlig i dette prosjektet å søke samarbeid med Kråkeslottet,  med Foreninga ArtiJuli og med Knudsens arvtaker, Georg Blichfeldt, som har videreført den kulturvirksomheta ved Kråkeslottet som Knudsen initierte. Blichfeldt har skrevet manus til filmen og står for redigering og klipp. ArtiJuli ved James Chaplin har gjort scenografien. Den er bygd opp som en teaterscene med henvisning til Knudsens engasjement i teateret.

Premieren finner sted på Kråkeslottet 08. juli. På åpninga presenterer bandet De Ubrukelige nye fortolkninger av Axel Grans låter. Gran var en pioner i arbeidet for homofile rettigheter, en spennende musiker og på syttitallet ga han ut  den «homopolitiske» plata Halvvegs uten navn. Han bodde på sytti- og åttitallet på Skognes på Senja.

Etter premieren på Kråkeslottet vil utstillinga bli flyttet til Midt-Troms Museums lokaler på «Kvithuset» på Skaland.

Kontakt: Truls Nilsen, tlf: 414 44 983, e-post: truls.nilsen@mtmu.no